Steve Jobs, J. K. Rowling, Walt Disney, Oprah… Co mají společného tito slavní lidé? Všichni byli propuštěni ze svého zaměstnání. Pokud v současné době leží výpověď přímo před vámi na stole  – nebo ji očekáváte v blízké době – můžete si trochu uklidnit své vědomí, že jste ve slavné společnosti a rozhodně v tom nejste sami. Zhluboka se nadechněte, dejte se dohromady a podívejte se na svou situaci s nadhledem.

6 rad, co dělat, když dostanete výpověď:

1. Zkontrolujte si oficiality

Pokud jste ztratili práci, je důležité okamžitě zkontrolovat splatnost kompenzace, dávky, reference a podpory. Pokud jste byli propuštěni a nebyli jste informováni o výhodách, obraťte se na oddělení lidských zdrojů u svého bývalého zaměstnavatele nebo nadřízeného a požádejte o informace o jejich stavu.

2. Co dělat ve dnech poté, co jste dostali padáka

V den, kdy vás vyhodí, budou vaše myšlenky kolísat někde mezi okamžitým „Právě jsem dostala výpověď. Co teď?“ a velmi dlouhodobými „Moje kariéra je u konce!“. Abyste se neztratili v detailech nebo nepropadali zbytečné panice, je dobré mít plán. To vám pomůže znovu nabrat energii a motivaci.

3. Věci, které byste neměli říkat, pokud vás vyhodí

Všichni jsme to viděli ve filmech: hrdinu vyhodí z práce, on udělá obrovskou scénu, která zahanbí jeho zlého šéfa, a za zvuků motivační hudby odchází se vztyčenou hlavou z kanceláře. To je skvělé filmové drama, ale vy se ho rozhodně nesnažte replikovat v reálném životě. Bez poutavého soundtracku a lichotivých světel bude rozhodně méně uspokojivé, než byste čekali. Podívejte se na článek Co byste nikdy neměli dělat, když opouštíte své zaměstnání.

4. Zjistěte důvod propuštění

Zaměstnanecký poměr může být ukončen z mnoha důvodů – například kvůli vašemu chronickému chození pozdě, krádeži, příliš velkému utrácení, špatnému přístupu k práci nebo nadbytečnosti. Je důležité zjistit, z jakého důvodu jste byli propuštěni vy, protože to může určit, zda máte nárok na podporu.

5. Co je neoprávněné ukončení pracovního poměru?

K nesprávnému ukončení pracovního poměru dojde, když je zaměstnanec propuštěn ze zaměstnání z nelegálních důvodů a nebo pokud dojde k poručení zásad společnosti při propouštění zaměstnance. Pokud byl váš pracovní poměr nesprávně ukončen, můžete se proti rozhodnutí odvolat.

6. Odejdete s hlavou vztyčenou

Můžete se dívat na svou výpověď jako na konec vaší kariéry a nebo také jako na otevřené dveře té nové! Možná byste sama nikdy výpověď nepodala z důvodu finanční nejistoty, ale práce váš už dlouho šťastnou nedělala. Berte výpověď jako svou příležitost konečně začít žít život a budovat kariéru, kterou si zasloužíte.

Foto: Shutterstock
Zdroj: Wikipedia Commons, Jobs leader
Autorka: Lucie Janotová

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

or

Log in with your credentials

Forgot your details?