Protože pravděpodobně trávíte ve své práci spoustu času, je nezbytné mít se svými spolupracovníky dobré vztahy. Doufejme však, že budou ještě lepší! Harmonické vztahy na pracovišti mohou výrazně zvýšit radost nejen z vaší práce a jejich výsledků, ale přispět i k vaší psychické pohodě. Jak ale vycházet se svými kolegy, co možná nejlépe? Sepsali jsme pro vás tipy, díky kterým se budete do práce těšit a možná v ní dokonce najdete nové přátele.

Jak vycházet se svými kolegy a vytvořit si s nimi pevné vazby:

1. Respektujte své kolegy

Nemusíte být všichni na stejné vlně nebo nejlepšími přáteli, ale rozhodně svým kolegům musíte projevovat úctu. Primárním způsobem, jak toho dosáhnout, je vyhýbat se jakémkoliv urážlivému jednání. Možná se vám to může zdát jako maličkost, ale dobré vztahy dělá například to, že po sobě vždy uklidíte pracovní stůl, vyhnete se volání kolegovi, který je nemocný (pokud to není nezbytně nutné), nebudete si brát cizí jídlo z ledničky nebo si nepřipíšete zásluhy za něčí práci. Pokud vám kolega řekne, že ho nějaké vaše způsoby nebo chování obtěžují, snažte se mu vyhnout, pokud to není nepřiměřené.

2. Vyhněte se v práci těmto tématům ke konverzaci

Je skvělé, pokud máte s kolegy v práci, přátelský vztah. Přesto, i když se v jejich přítomnosti cítíte dobře, je zde pár témat, kterým byste se měli vyhnout nebo jsou za hranice slušného chování. Například politika nebo náboženství mohou podněcovat argumenty, které by mohly vést k rozporům na pracovišti. Jiné, například váš sexuální život, mohou zase působit rozpaky.

3. Dopřejte svým pracovním vztahům dobrý start

Nástup do nového zaměstnání je sám o sobě stresující. Kromě obav ze zapůsobení na svého šéfa se budete také starat o správné navázání vztahů se svými kolegy. Budování silných vazeb vyžaduje čas, ale začíná hned prvním dnem. Začněte tím, že budete přátelští ke každému, koho potkáte. Pokud je pro vás těžké mluvit, pamatujte, že vřelý úsměv je nejlepším řešením i skvělou příležitostí pro prolomení ledů. Ptejte se a laskavě přijměte pomoc a radu, když vám ji nabídnou ostatní. Pokud vás někdo pozve na oběd, jděte.

4. Najděte způsob, jak si rozumět s každým, dokonce i s těmi nejobtížnějšími povahami

Výrok „můžete si vybrat své přátelé, ale nemůžete si vybrat svou rodinu“ by měl být rozšířen i o spolupracovníky. Také si je nemůžete vybrat. Několik – snad ne příliš mnoho – může patřit do kategorie „obtížnějších“ (stejně jako vaši příbuzní). Bez ohledu na to, jak mohou být otravní, najděte způsob, jak s nimi vyjít. Váš život bude mnohem příjemnější.

5. Procvičujte si dobrou kancelářskou etiku

V práci stejně jako kdekoliv jinde je vždy alfou a omegou slušné chování. Pamatujte na to, kdykoliv jste kolem svých spolupracovníků, a buďte k nim vždy zdvořilí. Při telefonování, ať už osobním na vás mobilní telefon, nebo hovorech souvisejících s prací ve vaší budově, nerozptylujte nikoho, kdo se snaží pracovat. Ztlumte svůj hlas a tiše konverzujte. Při zasílání emailů kolegům také používejte správnou etiketu. Při zadání požadavku vždy napište „prosím“ a vyhněte se i rozesílání hromadných emailům všem svým kolegům (pokud to není součást vaší práce). Při obědě se svými kolegy pak držte telefon v kabelce a soustřeďte se na konverzaci. Jsou to sice maličkosti, ale jako celek udělají opravdu velký dojem.

6. Buďte laskaví

Svým spolupracovníkům byste měli být neustále nápomocní, ale také provádět náhodné laskavé činy, které je zaskočí. Například přineste kolegovi kávu či sušenku během ponurého deštivého odpoledne nebo mu nabídněte možnost zůstat déle v práci, abyste mu pomohli dokončit velký projekt s blížícím se termínem.

7. Nerozšiřujte škodlivé drby

Šíření drbů v práci vás vždy dostane do potíží, ať už jsou sdílené informace přesné nebo se jedná o fámy. I když může být lákavé sdílet šťavnaté detaily, vzdorujte nutkání hovořit o svých spolupracovnících za jejich zády. Pokud to uděláte, bude to vypadat nedůvěryhodně a všichni budou mít strach, že dalším předmětem vašich drbů se stanou oni.

Foto: Shutterstock
Zdroj: Wikipedia Commons
Autorka: Lucie Janotová

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

or

Log in with your credentials

Forgot your details?