Nudí vás vaše současné zaměstnání? Přemýšlíte nad tím, že přišel čas porozhlédnout se po novém? Toužíte si splnit svůj sen? Pokud je odpovědí na tyto otázky vždy „ano“, pak je nejvyšší čas začít. Sepsali jsem pro vás deset kroků, které můžete podniknout při hledání nového zaměstnání, včetně toho, kde hledat pomoc, jaké využít technologie i jaká esa vytáhnout z rukávu při vašem pohovoru.

Zde je váš kompletní průvodce, který vám pomůže nastartovat novou kariéru:

1. Hledejte na správných místech

Podívejte se na nejlepší weby pro hledání pracovních míst, nabídku pracovních agentur, sociální sítě, specializovaných web a zvažte i spolupráci s náborářem. Maximalizujete tak své příležitosti.

2. Maximalizujte svou úspěšnost

Nebojte se využívat při hledání nového zaměstnání klíčová slova či určení polohy, která odpovídá vašim zájmům či místu, kde chcete pracovat. Zúžení vyhledávacích kritérií vám pomůže soustředit se na hledání zaměstnání, které pro vás bude perfektní, a poskytne vám relevantnější seznamy pracovních míst v nabídce. Ušetříte si tak mnoho drahocenného času.

3. Vytvořte si svou „značku“

Připravte si svůj dokonalý životopis, ale nezapomeňte ho sestavit i na profesionálních sociálních sítích jako je například LinkedIn. Dáte tak o sobě vědět nejen potencionálním zaměstnavatelům, ale také náborářům. V takových aplikacích si můžete nastavit, že jste otevřeni hledání nového zaměstnání a nabídky tak mohou přicházet do vašich zpráv. Důležité je profesionální fotografie i informace, které na stránky napíšete.

4. Navažte kontakty

Nyní, když jste si vytvořili své profily na stránkách pracovních webů, začněte je používat. Spojte se s každým koho znáte, protože nikdy nevíte, který kontakt vám může pomoci při hledání zaměstnání nebo vás nakontoktovat na někoho, kdo to dokáže. Pokud jste absolventem vysoké školy, podívejte se na možnosti dostupné pro absolventy vaší školy. Jste členem nějakého profesního sdružení? Oslovte ho přes pracovní sociální sítě také. Buďte aktivní a začněte si budovat svou komunitu.

5. Využijte všechny možnosti online světa

Existuje celá řada aplikací, widgets, gadgetů a nástrojů, které vám pomohou urychlit hledání zaměstnání a spravovat vaší kariéru. Využijte je k organizaci hledání práce a k úspoře cenného času. Mnoho svých aktivit při hledání budete moci provádět například cestou v dopravních prostředcích pohodlně na smartphonu nebo tabletu.

6. Vytvořte si seznam společností, pro které toužíte pracovat

Máte seznam společností, pro které byste chtěli pracovat? Pokud ne, je dobré si ho vytvořit. Své prvotní hledání pak zaměřte právě na tyto společnosti. Všechny potřebné informace najdete na jejich webech a snadno tak zjistíte, jestli mají otevřené nějaké pracovní pozice. Můžete se také například přihlásit k odběru jejich newsletterů, kde se o volných pracovních pozicích dozvíte jako první.

7. Dejte si na čas s výrobou dokonalého životopisu a průvodního dopisu

Jak se zaměstnavatelé dozví, že máte schopnosti a dovednosti, které hledají? Budete jim je muset ukázat. Je proto velice důležité věnovat čas k sestavení perfektního životopisu a průvodního dopisu. Ty by měly odrážet vaši kvalifikaci, dovednosti i zájmy. Náborový manažer tak bude schopen na první pohled zjistit, proč a jak jste na danou profesi kvalifikován. Šance na případný pohovor tak bude daleko vyšší.

8. Připravte se na pohovor

První dojem je zásadní. Než se vydáte na pohovor (nebo ho pustíte virtuálně online), prozkoumejte společnost, pro kterou chcete pracovat, vhodně se oblékněte, procvičte si odpovědi na nejběžnější otázky a připravte si nějaké své vlastní.

9. Poděkujte všem, se kterými jste se setkali

Do 24 hodin po schůzce napište děkovný email všem, se kterými jste se během pohovoru setkali, a poděkujte za jejich čas. Zároveň v emailu můžete připomenout, proč jste vynikajícím kandidátem na danou pozici. Email by neměl být nijak dlouhý, ale zároveň je to skvělou příležitostí, jak udělat dobrý dojem a upozornit na sebe.

10. Potvrďte nebo odmítněte nabídku

Když obdržíte pracovní nabídku, je důležité věnovat čas pečlivému vyhodnocení. Rozhodně nemusíte přijmout práci jen proto, že vám byla nabídnuta. Pokud se rozhodnete říci na pracovní nabídku „ne“, zdvořile o tom informujte náboráře či přímo zaměstnavatele. Pamatujte na to, že to nemusí být vaše poslední konverzace. Své podmínky můžete vyjednat podáním protinabídky.

Foto: Shutterstock
Zdroj: Getfive, SDCFE, Wikipedia Commons
Autorka: Lucie Janotová

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

or

Log in with your credentials

Forgot your details?