Co vám zaručí super soustředěný den ve flow, na jehož konci se budete cítit plní energie?

Dnes všichni mluví o tom, jak bychom měli následovat své sny, žít život, který předčí naše nejdivočejší představy a realizovat své talenty. Všechno působí dojmem, že kdo neřídí vlastní podnikání (nejlépe od počítače na pláži na Bali), jako by nebyl.

Všichni už jsou na Bali

Ale zkuste si představit takový svět, kde všichni žijí na pláži na Bali. Pro začátek – na Bali by bylo poněkud těsno a brzy by se vyčerpala kapacita kokosů s brčkem i veřejných toalet.

Trochu vážněji… Dnes se nebudeme bavit tolik o tom, jak si najít práci svých snů (i když i to je potřeba), jako spíš jak se v práci cítit fakt skvěle, ať děláte, co chcete. Dnes se pro tenhle stav rozmohl název flow.

Flow

Prosadil ho americký psycholog s nevyslovitelným maďarským jménem Mihaly Csikszentmihalyi, jeden z předních proponentů takzvané pozitivní psychologie. Jednoduše řečeno, flow je stav, kdy čas pracuje pro nás. Jako by přestal existovat, a my „jedem“. Všichni to známe.

Průvodními jevy je hluboké soustředění, stav vnitřní radosti a obecně spolupráce emocí, které nám nejen nepřekážejí, ale pracují pro nás. Ve flow jsou pravidelně malé děti při hře.

Psychologických hacků na to, jak si z práce udělat hru se sebou a zůstat ve stavu příjemného plynutí, je samozřejmě řada a budeme se jim postupně věnovat.

Pomůže pomodoro?

Možná nejjednodušší (když nepracujete u pásu) je takzvaná metoda pomodoro, při níž si člověk rozdělí den na pětadvacetiminutová „sousta“, prokládaná pětiminutovým odpočinkem a delšími pauzami.

Pomodoro má své zastánce a odpůrce, ale většině lidí pomůže nastartovat trochu zlenivělý smysl pro čas, ale i odpočívat, když už se do práce příliš zaberou. Je na něj spousta appek a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Jak správně meditovat?

Podobně „provařeným“ hackem, který se ovšem málokdy skutečně umí, je meditace. Dnes kdekdo „medituje“, ovšem skutečných meditátorů už tolik není. Jak na to, abychom si meditační praxí naopak nezpůsobovali psychologické (i fyzické) napětí, o tom budeme také psát.

A jak vyladit naše těla (a mozky) tak, aby nám to v práci fungovalo ve flow? Míněno, abychom se ještě navíc cítili dobře a dělali pro své tělo to, co neděláme, když si stav flow navozujeme postupným pojídáním obsahu krabice čokoládových pralinek.

Čokoláda je váš přítel?

Když jsme u těch pralinek – jídlo a výživa obecně je číslem jedna. Čokoláda je ve skutečnosti zdravá a při jakémkoli výkonu je váš přítel (obsahuje látky, které snižují krevní tlak, vyrovnávají hladinu HDL a LDL cholesterolu a snižují riziko civilizačních chorob obecně). Jen si musíte vybrat skutečnou čokoládu, nejlépe fairtrade a bez bílého cukru. Rozdíl opravdu oceníte.

Plísně i v biozelenině

Když ale tělo dopujete fastfoodem a polotovary, nejspíš vám to plynout ani myslet moc nebude – a jestli ano, pak na úkor něčeho jiného, obvykle zdraví. V nekvalitním jídle (i kávě, mimochodem) jsou navíc plísně a především toxiny, které plísně produkují. Ty přispívají nejen k „mlze v mozku“, ale také ke vzniku rakoviny. Spousta plísní je bohužel například i v biozelenině.

Pečte doma!

Pokud tedy chcete pro své zdraví udělat v oboru potravin jednu jedinou věc, určitě vynechte komerční pečivo a pečte doma, nejlépe z co nejčerstvější mouky. Dnes se dá koupit mouka přímo ze mlýna a stojí to za to. Jakmile si z pečení uděláte (pozitivní) návyk, nebudete skoro vnímat, že pečete.

Čerstvý domácí chleba navíc při dobrém skladování vydrží třeba dva týdny. Tedy, pokud ho dřív nesníte. Což se obvykle stane, protože chuťově se s pečivem z „krámu“ nedá srovnat.

Snídaně jako biohack?

Pokud chcete udělat věci dvě, pořádně snídejte. „Guru“ biohackingu Dave Asprey sice naopak tvrdí, že se snídat nemá vůbec, ale v tomhle mu nelze dát za pravdu. Ráno je mimořádně mizerný čas na střídavé půsty. Vaše tělo je nastavené na výkon a zpracování, metabolismus jede na plné obrátky.

Pokrokovější firmy si kupují difuzéry, z nichž rozprašují třeba kvalitní mátu nebo citron.

Řečí čínské medicíny, mezi sedmou a jedenáctou je nejaktivnější slezina a žaludek. Kdo je zanedbává, připravuje si den, kdy se bude patrně cítit unavený a/nebo ve stresu. Navíc si dlouhodobě zadělává buď na nadváhu, nebo mnohé zdravotní problémy.

S čím lze naopak souhlasit je Aspreyho tvrzení, že jídla, dnes propagovaná jako „zdravá“ snídaně jsou pro tělo ráno naprosto nevhodné. Místo sladkých jogurtů a mysli je nejlepší zařadit třeba obilninové kaše nebo vajíčka na jakýkoli způsob.

Zdravý pohyb a cvičení v kanceláři

Kromě jídla je pro zdraví absolutně nejdůležitější pohyb. Způsobů, jak docílit dostatečného pohybu v práci, je rovněž mnoho. Kdyby vás to zajímalo, určitě se jim budeme věnovat! Jedním z populárních jsou psací stoly, u nichž se stojí (standing desk).

Možná jednodušší je pořádná ergonomická židle a pravidelné přestávky s pohybem. Někam jinam, než k automatu na sladkosti. Třeba do parku. A pravidelně cvičit vnitřní stabilizační systém, neboli core (připravujeme něco, co vám s tím pomůže!) Bonus je, že shodíte přebytečná kila.

Esenciální oleje a další základy

Pokud nemůžete z jakýchkoli důvodů ven, dobrý způsob, jak si zvednout náladu i produktivitu, představují esenciální oleje. Pokrokovější firmy si kupují difuzéry, z nichž rozprašují třeba kvalitní mátu nebo citron – dvě vůně, které vás stoprocentně probudí., pomůžou mozku i látkové výměně.

Co jsme probrali, jsou naprosté základy. Věcem, jako jsou třeba různé látky, které mohou pomoci soustředění, nebo potravinové doplňky, se budeme věnovat jindy.

Biohacking je totiž neuvěřitelně rozsáhlý obor. Jeho zaměření je ale jednoduché: zajistit, abychom si dokázali jednoduchými metodami pomoci k tomu, být co nejvíce sami sebou. A o to jde – ne?

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

or

Log in with your credentials

Forgot your details?