Zřejmě si říkáte, jak se lze dívat na čas jinak a že hodiny jsou zkrátka hodiny, ale Radovan Kovář a Michal Novotný vás přesvědčí, že to opravdu jde jinak. Díky jejich nadšení vznikají pod Ještědem hodiny, které vyprávějí příběh. A vy ho můžete vyprávět také. Zeptali jsme se Michala Novotného, jednoho ze zakladatelů Time for Stories, v čem tkví kouzlo jejich až uměleckých děl, která v sobě spojují dokonale propracovaný design s nejmodernějšími technologiemi.

Jiný pohled na čas – co je tím myšleno?

Když se na hodiny podíváte, nenajdete ručičky, ani číslice. Najdete slova. Už to je neobvyklé a my jsme to celé chtěli okořenit kouskem luxusu a velkou porcí jedinečnosti. Proto vznikl projekt TimeForStories.cz, tedy čas na příběhy.

Jedná se o nějaké konkrétní příběhy?

Nikdy jsme nechtěli, aby si někdo pořídil jen naše hodiny. Chceme se potkat, vybrat společně design. Probrat, kde budou viset. Pak se pustíme do výroby jedinečných hodin, přesně pro ten Váš interiér. Když budou hotové, dozvíte se to na dnešní dobu velmi neobvyklým způsobem. A od té chvíle se opravdu začnete těšit. Pak dorazíme s hodinami a případně i pomůžeme s instalací. Máte je na zdi, ale tím naše společná cesta nekončí. Ještě jedno překvapení máme přichystané, ale to nechci prozrazovat.

Jak dlouhá byla cesta od prvotního nápadu?

Považujeme se za Startup. Vývoj trval necelý rok a finální produkt, myslím, že pátou verzi hodin, jsme dodali v srpnu 2023. První verze měla své mouchy, druhá také… přidávali jsme jedno vylepšení za druhým, překreslili konstrukci, měnily komponenty, hráli si se světlem. Ukázalo se, že i půl milimetru je hrozně znát a dneska jsme přesvědčení, že jsme pustili ven precizně zpracovaný kus hodin.

Můžete nám přiblížit proces výroby?

Jde o ruční práci. Řežeme, brousíme, lakujeme, barvíme a finální montáž také děláme ručně. Bylo pro nás klíčové, abychom do toho zapojili dodavatele z regionu a zároveň spojili řemeslnou výrobu s moderními technologiemi. Všichni dodavatelé mají velmi blízko k Ještědu, máme lokální truhlárnu i laser, k 3D tisku využíváme filament, který se vyrábí přímo v Liberci a připravujeme hodiny které budou s krystaly od společnosti PRECIOSA z Jablonce nad Nisou. A když jsou hodiny hotové, zabalíme je do krabice z kartonu, který už svou práci udělal jinde. Přišlo nám rozumné myslet i na životní prostředí a místo toho, aby šel karton do kontejneru, my mu dáme další úkol. Ale je toho ještě víc.

Lze specifikovat, do jakých prostor se vaše hodiny nejvíce hodí?

Máme připravené 4 varianty. Menší hodiny NOV (65x65cm) se hodí do obývacích pokojů a kuchyní. Ty velké potom na recepce, do uvítacích hal nebo otevřených prostor typu kavárna nebo loft. Specialita je potom zvolit si vlastní text jednoho řádku, to lze pouze na větší model CRESCO (90x90cm).

A protože doba je dnes digitální, tak máme i verzi, kde stejný design hodin umíme dostat i na obrazovky například konferenčních prostor, kulturních sálů nebo golfových resortů. Základní podobu jednotlivých variant si můžete prohlédnout na www.timeforstories.cz

Kam chcete svou práci v budoucnu posouvat?

Jsme dva kluci a máme vystudovanou Technickou univerzitu v Liberci. Během vývoje jsme oslovili katedru marketingu a nechali jsme studenty ochutnat praxi v reálném životě. Vznikly z toho skvělé nápady a názvy našich produktů vznikly právě z této spolupráce. Také za sebou máme první sezení se studentem Štěpánem a věříme, že do roka bude dokončena bakalářská práce na téma spojené s expanzí do dalších zemí. Koukáme i po nových materiálech, naučili jsme se pracovat se dřevem, umíme zpracovat carbon i cor-ten (rezavý plech) a na začátku roku 2024 budeme mít krystaly, tedy sklo. Hodně nás láká kámen, uvidíme co vše budoucnost přinese.

Zdroj: Time for Stories

Foto: se souhlasem Time for Stories

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

or

Log in with your credentials

Forgot your details?