Fastfoody, čokolády, litry kávy, nedostatek spánku a času, nepozornost. Aneb starter pack vystresovaného člověka. Jaká je první pomoc při akutním stresu a jak zároveň efektivně předejít jeho chronické formě?

Zabrzděte své myšlenky

Stres je dobrý sluha, ale zlý pán. Ve správné chvíli a omezené míře je dokonce žádoucí a říkáme mu eustres. Pokud nás ale zatěžuje neúměrně a dlouho, hovoříme o distresu, se kterým se bohužel setkáváme v dnešní době stále častěji.

Při samotném nástupu stresové reakce očekává naše tělo jakýkoliv pohyb. Problém je v tom, že se naprostá většina stresorů moderní doby odehrává pouze v naší hlavě, ať už se jedná o stres z práce, školy nebo nekonečného seznamu povinností. A tak se žádný „útok nebo útěk“ nekoná, zato nepříjemných myšlenek je čím dál tím více.

Pokud se vám nedaří jejich proud zabrzdit, přichází na řadu chronický stres. Způsobuje vám v těle špatné trávení a vstřebávání živin, bere vám energii, svalovou hmotu, snižuje se kvalita vašeho spánku, schopnost soustředit se…tenhle seznam nejspíš úplně stačí k tomu, abyste si dokázali představit, jak velkou zátěž to pro vás znamená. Ale nenechte se ještě více vystresovat, v dnešním článku vám poradíme, jak si rychle a efektivně ulevit!

Foto: Shutterstock

Hlavní je nechat stranou výmluvy, že na tyhle věci nemáte čas. Pokud chcete problém skutečně vyřešit, je důležité dát vašemu tělu prostor. Zároveň si nastavte vaši mysl tak, aby vnímala krátkodobý stres jako něco pozitivního. Přijímejte dyskomfort a adaptujte se na něj místo toho, aby pro vás tyto situace byly nebezpečné a paralyzující.

KPZ při akutním stresu

Nikdo není dokonalý, a tak se i těm, kteří svou mysl trénují, může stát, že pocítí svíravou úzkost v žaludku, bude jim na omdlení nebo pocítí zrychlený tep. Pokud se do takové situace, akutního stresu, dostanete také, pamatujte na následující krabičku poslední záchrany, která vám zaručeně uleví:

  • Alespoň po dobu jedné minuty provádějte krabicový dech. To znamená, že se postupně nadechnete, zadržíte dech, vydechnete a opět zadržíte dech. Vše na 4 doby. Výdechy můžete i prodloužit, zklidňujete tak tělo i mysl.
  • Skákejte, běhejte, tancujte, cvičte. Jednoduše dopřejte svému tělu pohyb – akci, kterou očekává při stresové situaci.
  • Využijte svůj hlas ke zpěvu, křiku, hulákání – k čemukoliv, co vám pomůže se zklidnit. Můžete vyzkoušet také chanting, výdech doprovázený hlubokým tónem.
  • Změňte prostředí, navštivte rodinu nebo přátele. Pokud je máte daleko, alespoň jim zavolejte. Přijdete tak na jiné myšlenky.
  • Vypněte sociální sítě a zprávy. Nic vám neuteče – naopak. Ve chvíli, kdy se cítíte vystresovaní, opravdu nepotřebujete další podněty k tomu, aby vám bylo ještě hůř.
  • Vypište své emoce na papír, ten přece snese vše. Můžete vyzkoušet také cvičení vděčnosti a napsat, kterých lidí nebo věcí si na tomto světě vážíte a co vám dělá největší radost.
  • Využijte momentální chaos pro plánování a organizaci. Udělejte si pořádek jak v hlavě, tak i v prostoru kolem sebe. Vrhněte se do třídění a úklidu, který už dlouho odkládáte.
  • Pokud cítíte, že několikahodinový úklid není to pravé, nic se neděje. Dopřejte si péči a klid. Promasírujte si spánky, ztuhlé svaly a nezapomeňte pomazlit svého psa, kočku nebo i manžela.
  • Zavřete oči, spěte a sněte. Však už naše babičky říkaly, že spánek léčí.

A nakonec to nejdůležitější – nebojte se požádat o pomoc odborníka. Není nutné, abyste vše na světě zvládli za každou cenu sami. Poraďte se o tom, jak efektivně zvládat nepříjemné situace, své myšlenky i pocity.

Foto: Shutterstock

Vsaďte na prevenci aneb 9 tipů, jak se vyhnout stresu

Nejlepším řešením pro vaše zdraví ale bude, když omezíte stres na minimum. Přečtěte si následující tipy a buďte opět v klidu a bezpečí!

  • Spěte. Kvalitně, tak dlouho, jak potřebujete, ale hlavně v naprosté tmě, tichu a bez elektroniky.
  • Doplňujte palivo. A nejen do auta, ale i do sebe. Pijte dostatek čisté vody, jezte pestře, dostatečně a v případě potřeby doplňte chybějící vitamíny, minerály a antioxidanty.
  • Obklopte se lidmi, kteří vás podporují a posouvají. Budujte s nimi zdravé a pevné vztahy. Dělejte to, co vás naplňuje a hodně se u toho smějte.
  • Najděte pohyb, který budete milovat. Nejde o to, jestli se procházíte kolem řeky nebo boxujete. Důležitá je pravidelnost. Z aktivity pak čerpejte sílu a radost a dejte si pozor, aby vás dlouhodobě nevysilovala.
  • Odložte telefon, vyjděte ven a věnujte svůj čas procházce lesem nebo třeba výletu po památkách. Užívejte si pravidelné dávky slunce i přírody.
  • Opečovávejte se. Zajděte si do sauny, dopřejte si aromaterapii nebo bylinný čaj (například z meduňky, heřmánku nebo třezalky), dejte si horkou koupel a své chuťové buňky potěšte kouskem kvalitní čokolády.
  • Zkuste jakýkoliv typ meditace, který vám vyhovuje. Ponořte se do klidu, pozorujte své emoce a zkuste je jednoduše jen přijímat tak, jak přicházejí.
  • Tvořte. Vyjádřete své pocity na papír, plátno nebo třeba slovy v nové písničce.
  • Podpořte svého vnitřního bojovníka a budujte svou odolnost v krizových situacích. Třeba prostřednictvím základních strategií kurzu pro přežití nebo kurzu první pomoci.

Nezapomeňte také pozorovat sami sebe. Každý z nás je jiný, a tak některé tipy na vás budou fungovat skvěle, jiné zase vůbec. Napište si, co obsahuje vaše KPZ a seznam pak noste u sebe.

Zdroj odborných informací: Kristýna Zezulová
Původní zdroj informací: Systers
Foto: Shutterstock

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

or

Log in with your credentials

Forgot your details?