Každý to známe: den začíná ve chvíli, kdy zazvoní budík. Někdy je vstávání příjemnější, někdy ne. Jedna věc se ale nemění. Ráno nám určuje, jak se budeme po zbytek dne cítit. Z toho důvodu by se mělo stát vaším dobrým kamarádem. Jeho efektivní začátek může totiž udat tón celému zbytku dne. Můžete díky němu být produktivnější a soustředěnější. Jak na to? Zde je několik tipů na ty správné ranní návyky:

  1. Vstávejte každý den ve stejnou dobu, a to i o víkendu. Regulujete tak přirozený cyklus spánku a bdění vašeho těla, což vám po čase může samotné vstávání usnadnit.
  2. Naplánujte si před spaním následující den. Udělejte si seznam úkolů a rozhodněte se, co potřebujete stihnout. Díky tomu se budete cítit po probuzení méně zahlceni a snáze se pustíte do plnění vašeho to-do listu.
  3. Dopřejte si co nejdříve po zazvonění budíku alespoň trochu slunečního svitu. Pobyt na slunci totiž pomáhá regulovat váš cirkadiánní rytmus a může tak zlepšit vaši náladu i hladinu energie. Ideální je hned po probuzení strávit alespoň 15 minut venku nebo v dobře osvětlené místnosti.
  4. Zacvičte si. Pravidelné cvičení má řadu výhod, včetně zlepšení nálady, hladiny energie a kognitivních funkcí. I krátké cvičení vám může pomoci cítit se bdělejší a ostražitější.
  5. Sáhněte po zdravé snídani. Její vynechání může později během dne vést k pocitu únavy a nízké hladině energie. Naopak vyvážené jídlo, které obsahuje bílkoviny, celozrnné výrobky a ovoce nebo zeleninu, vám pomůže udržet si pocit sytosti a energie po celé dopoledne.
  6. Zkuste meditaci. Díky ní se budete lépe soustředit i méně stresovat.
  7. Stanovte si priority nejdůležitějších úkolů. Pokud hned ráno zvládnete ten nejnáročnější, zvýšíte svou produktivitu a budete se hned ze startu cítit úspěšně. Pokud máte pocit, že je váš seznam nekonečný, jednoduše se do něho pusťte. Zaručuji, že se po odškrtnutí posledního úkolu budete cítit o dost lépe.
  8. Vyhněte se obrazovkám. Alespoň prvních 30 minut po probuzení. Modré světlo vyzařované chytrými telefony a dalšími elektronickými zařízeními může potlačovat tvorbu melatoninu, což ztěžuje usínání v noci i ranní pocit bdělosti.

Zařazení těchto návyků do vaší ranní rutiny vám pomůže začít den pozitivně a připravit se tak na úspěšný den. Nezapomeňte ale k sobě být trpěliví a dopřejte si čas, abyste si na každý nový návyk postupně zvykli. Máte i vy osvědčený tip, bez kterého se vaše ráno neobejde? Sdílejte ho v komentářích.

Autorka: Anna Beňadiková
Foto: se souhlasem společnosti EnvatoElements

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

or

Log in with your credentials

Forgot your details?