Dnešní svět lze nazvat digitálním věkem, v němž jsme svědky velmi rychlého rozvoje technologií, které ovlivňují naprostou většinu oblastí našeho života, jako je zdravotnictví, komunikace, ekonomika, doprava atd. Právě kvůli digitálnímu věku je velmi vysoká poptávka po lidech, kteří umí programovat. Pokud stále váháte, zda je dobrý nápad naučit se programovat, v tomto článku vám představíme 10 důvodů, proč byste se to měli naučit. A pokud nevíte jak, dáme vám také několik tipů na online kurzy, které vám s tím pomohou.

1. Čeká vás velmi slibná kariéra

V dnešním dynamickém digitálním světě, kde se technologie neustále vyvíjejí, existuje neustálá poptávka po kvalifikovaných programátorech. Jejich úloha spočívá ve vytváření, aktualizaci a údržbě softwarových aplikací a systémů, které mají zásadní význam pro fungování různých průmyslových odvětví a sektorů. Programátoři jsou také všestranní a dokáží se přizpůsobit různým odvětvím a sektorům. Ať už se jedná o medicínu, bankovnictví nebo jiné obory, programátoři si své místo najdou velmi snadno. Tato flexibilita otevírá široké možnosti kariérního rozvoje v různých oborech. Vzhledem k vývoji technologií a jejich neustálému vlivu na společnost je kariéra programátora perspektivní a nabízí mnoho příležitostí k osobnímu i profesnímu růstu.

2. Atraktivní plat

Programátoři mají vysoké platy z několika důvodů. V dnešním rostoucím digitálním světě je poptávka po zkušených programátorech vysoká, zatímco nabídka je omezená, což vytváří konkurenční trh. Programování navíc vyžaduje speciální technické a analytické dovednosti, které jsou vzácné a žádané. Neustálý vývoj technologií vyžaduje, aby se programátoři neustále učili a zdokonalovali, což zvyšuje jejich hodnotu. Kromě toho mají programátoři odpovědnost za kritické softwarové systémy a jejich schopnost pracovat v různých odvětvích jim poskytuje více kariérních příležitostí. Tyto faktory společně přispívají k vysokým platovým očekáváním programátorů.

3. Možnost pracovat z domova nebo odkudkoli ze světa

Programátoři si mohou plánovat pracovní dobu podle svých vlastních preferencí a potřeb. Mohou si vybrat nejproduktivnější denní dobu a pracovat v prostředí, které jim nejvíce vyhovuje. Dalším důležitým faktorem jsou technologie, protože programování probíhá na počítači a prostřednictvím internetu. Mají přístup k potřebným softwarovým nástrojům a vývojovým prostředím, které jim umožňují efektivně pracovat z domova. Díky rozvoji komunikačních nástrojů a platforem pro spolupráci mohou programátoři snadno komunikovat se svými kolegy a manažery i na dálku. Často pracují v týmu a mohou efektivně spolupracovat se svými kolegy prostřednictvím online komunikačních nástrojů. Tým může být rozprostřen po celém světě, a programátoři tak mohou spolupracovat s odborníky z různých zemí, aniž by museli být fyzicky přítomni na stejném místě.

4. Můžete být sami sobě šéfem

Pokud umíte programovat, máte možnost pracovat jako samostatný programátor nebo začít v tomto oboru podnikat. Tato možnost vám poskytuje vynikající příležitost, abyste si mohli flexibilně vybírat vlastní projekty a pracovní dobu. V současné době existuje řada platforem, které umožňují najít práci programátora, a jako nezávislý pracovník si můžete sami nastavit sazby a zaměřit se na projekty, které vás zajímají. Tato svoboda vám umožní mít větší kontrolu nad svou kariérou a pracovat na projektech, které si sami vyberete a které vám přinášejí radost a uspokojení.

5. Příležitost k učení a získávání nových znalostí

Kódování a programování je skvělou kariérní volbou pro ty, kteří mají zájem o učení a neustálý rozvoj. Je to obor, ve kterém je třeba být otevřený novým znalostem a technologiím. Programátoři mají možnost se neustále zdokonalovat a soutěžit sami se sebou, aby dosáhli nové úrovně dovedností a odborných znalostí. Tato dynamika a možnost neustálého učení činí z programování fascinující a podnětnou profesi pro ty, kteří mají zájem rozšiřovat své znalosti a dovednosti v oblasti IT. Toto učení navíc otevírá dveře k novým a lepším pracovním příležitostem.

Právě jsme vám představili zatím jen 5 důvodů, proč byste se měli v roce 2023 naučit programovat. Jistě jsou tyto důvody pro vaši budoucnost velmi lákavou představou. Pokud se chcete stát programátorem i vy, nemusíte mít nutně vystudovanou informatiku. Můžete se to naučit i sami, a to tak, že budete navštěvovat online kurzy programování, které vás vše naučí od základů. Stačí si jen vybrat jazyk, který se chcete začít učit. Podívejte se s námi na dalších 5 důvodů, proč byste měli umět programovat.

6. Vytvořte si vlastní aplikace nebo webové stránky

Jednou z dalších výhod programování a kódování je možnost vytvářet vlastní aplikace a webové stránky. Pokud máte nápad na projekt, budete ho moci sami realizovat s využitím vlastních znalostí. Jak se budou vaše dovednosti zlepšovat, budete moci vytvářet projekty s vyšší úrovní složitosti a propracovanosti. Tato schopnost vytvářet vlastní aplikace a webové stránky je vysoce ceněna a může vést k vytváření jedinečných a inovativních projektů. Je to pro vás příležitost projevit svou kreativitu a technické dovednosti, což vám otevírá dveře k nekonečnému potenciálu a úspěchu v oblasti kódování.

7. Budete mít možnost cestovat

Programátoři cestují na konference a odborné akce, aby získali nové znalosti, navázali profesní kontakty a podpořili svůj profesní růst. Tyto akce poskytují příležitost obohatit se o nejnovější technologie a trendy v oblasti programování. Setkání s kolegy a odborníky umožňuje navazovat kontakty a spolupracovat na nových projektech. Kromě toho mají programátoři možnost prezentovat své vlastní projekty a získat cennou zpětnou vazbu od odborníků. Cestování na tyto akce podporuje jejich kreativitu a inovace, což v konečném důsledku přispívá k jejich profesnímu úspěchu a rozvoji. Celkově se jedná o důležitou součást kariérního růstu a příležitost udržet si kontakt s nejnovějšími trendy a inovacemi v oblasti programování.

8. Programování podporuje kreativitu

Mnoho lidí považuje programování za čistě technickou dovednost, ale ve skutečnosti je to mnohem víc. Je to fascinující svět, kde se technické aspekty setkávají s nekonečným prostorem pro kreativitu. Můžete vytvářet webové stránky, které oslní svou estetikou a funkčností, aplikace, které lidem zjednoduší život, a hry, které je vtáhnou do úžasného virtuálního světa. Programování však nezůstává jen u těchto tradičních oblastí. Díky síle technologií se otevírá celý vesmír možností. S rostoucí oblibou umělé inteligence se dveře k inovacím ještě více rozšiřují. Programování je tedy mnohem víc než jen technická dovednost.

9. Budete moci pracovat pro velké a známé zahraniční firmy

Jednou z velkých výhod programování je, že dnes můžete pracovat pro zahraniční společnosti i ze své země. Tento trend otevírá programátorům zcela nové možnosti. Zahraniční společnosti často nabízejí lepší platové podmínky a benefity, což je pro mnoho lidí lákavý faktor. Můžete si vybrat z široké nabídky projektů a spolupracovat s renomovanými společnostmi, které jsou lídry ve svém oboru. Práce pro zahraniční společnost má i další výhody. Můžete se zapojit do globálních projektů a získat zkušenosti s různými kulturami a styly práce. Rozšíříte si tak obzory a získáte cenné mezinárodní zkušenosti.

10. Automatizace únavných úkolů

Pomocí kódu je možné automatizovat úlohy, které by jinak byly obtížné nebo zdlouhavé. Představte si, že máte velké množství dat, která potřebujete analyzovat. Ruční procházení těchto dat by zabralo spoustu času a bylo by monotónní. Pokud však umíte programovat, můžete napsat program, který bude data analyzovat za vás. Tento program může data třídit, zjišťovat vzory a dělat veškerou práci. Automatizace nudných úkolů vám ušetří čas a umožní vám více se soustředit na zajímavější projekty. Programování vás tedy osvobodí od rutinních a opakujících se úkolů, čímž získáte více volného času a prostoru pro kreativní a zajímavé projekty.

Pokud jste se po přečtení celého článku přesvědčili, že je dobré naučit se programovat, už to neodkládejte. Kurz programování je skvělým začátkem učení, pokud nemáte žádné předchozí zkušenosti. Zde je několik tipů na online kurzy programovacích jazyků, které jsou žádané: Python, JavaScript, Java, C#, Ruby a mnoho dalších. Tyto jazyky mají rozsáhlé komunity, mnoho zdrojů a lze se je poměrně snadno naučit. Se Skillmea.cz si vyberte programovací jazyk, který vás baví a zajímá nejvíce, a začněte objevovat svět programování!

Foto: Freepik

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

or

Log in with your credentials

Forgot your details?