V předchozím článku jsme si řekli, jaké jsou rozdíly mezi podnikání jako OSVČ a prostřednictvím tzv. eseróčka. Pojďme se teď zaměřit na OSVČ a další kroky, na které nesmíte zapomenout, než se s nadšením vrhnete do akce.

Živnosťák – a co dál?

Jak jsme psali, samotné získání živnostenského oprávnění je vcelku jednoduché. Bohužel, tím úřední nástrahy zdaleka nekončí. Musíte splnit ještě další povinnosti, zejména nahlásit se nejrůznějším státním orgánům a pojišťovnám. Začneme popořadě, podle toho, co je potřeba udělat jako první a jaké pokuty v případě nesplnění povinnosti hrozí.

Jednotný registrační formulář – pár tipů pro vyplnění

Stát se snažil začínajícím podnikatelům co nejvíce ušetřit práci a čas tím, že vytvořil tzv. Jednotný registrační formulář. Jeho prostřednictvím nejen ohlašujete živnost nebo žádáte o koncesi, ale vyplněním příslušných částí (části B a C) můžete své zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení oznámit zahájení výkonu samostatné výdělečné činnosti.

Tedy, splnit první dvě z několika povinností nového živnostníka. Na první pohled to vypadá jako skvělý počin. Zajdete na živnostenský úřad nebo Czech POINT, ohlásíte živnosti a rovnou se nahlásíte na sociálku a zdravotní pojišťovnu. Část nepříjemné administrativy hotova. Komunikace s úředníky úspěšně zredukována. Jenže to může mít svá úskalí.

Zahájení podnikání není živnostenské oprávnění!

Zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení se musíte nahlásit nejpozději do 8 kalendářních dnů od „zahájení výdělečné činnosti“. Tedy nikoliv od získání živnostenského oprávnění.

Zákon totiž předpokládá, že může existovat prodleva mezi obdržením živnosťáku a faktickým zahájením podnikání, tj. okamžikem, kdy začnete skutečně vykonávat činnost s cílem mít příjem (přijímat objednávky, vystavovat faktury, uzavírat smluv atd.).

Typicky se bude jednat o situace, kdy si živnostenské oprávnění vyřizujete v dostatečném předstihu nebo jen tak „do foroty“. Proč je rozdíl tak podstatný? Jde, jak jinak, o peníze.

Okamžik zahájení výdělečné činnosti je totiž rozhodný pro hrazení záloh, resp. výpočet výše odvodů. Není příliš racionální (pokud k tomu nemáte jiné důvody) odvádět pojistné na zdravotním a sociálním pojištění v případě, že zatím nevykonáváte podnikatelskou činnost směřující k příjmům. Pokud se zahájení nové profesní kariery nemůžete dočkat a zařizujete si živnosťák s tím, že se do víru podnikání vrhnete ihned, není co řešit.

Získání živnostenského oprávnění a začátek výdělečné činnosti se bude více méně překrývat, a na pár dnech příliš nesejde. Jinak tomu bude v situacích, kdy plánujete podnikat až za pár týdnů nebo měsíců. Pak se bavíme o rozdílu v řádech tisíců korun.

Pozor na pokuty

Úředníci na to mysleli a v příslušných částech Jednotného registračního formuláře vytvořili zvláštní kolonky „datum zahájení samostatné výdělečné činnosti“. Do nich napíšete určené datum a hotovo. Tedy, pokud jej znáte.

„Pokud chcete eliminovat spory s úředníky a dokazování kdy a jak jste zahájili samostatnou výdělečnou činnost, je tento postup sázkou na jistotu.“

Když konkrétní datum neznáte, nemusíte se tím trápit. Jednoduše tyto části Jednotného registračního formuláře ponecháte nevyplněné.

V okamžiku, kdy budete připravená se podnikání skutečně věnovat, můžete oznámení provést později, ale pak u každého subjektu zvlášť -předepsaným tiskopisem sociálce a zvláštním formulářem své zdravotní pojišťovně. Ale pozor, pokuta za neohlášení se může v obou případech vyšplhat až na 10.000,- Kč.

Odvody by po vás chtít neměli

I proto mohou mít někteří živnostníci obavy, aby po nich za období mezi získáním živnostenského oprávnění a zahájením samostatné výdělečné činnosti, úředníci sociálky nebo zdravotní pojišťovny přeci jen odvody nepožadovali. Neměli by. Chcete-li se však vyhnout pochybnostem, můžete současně s ohlášením živnosti oznámit i její přerušení. Vyplníte tedy dva formuláře: Jednotný registrační formulář, kterým ohlásíte živnost, a změnový list, kterým živnost přerušíte na dobu, kterou si sami určíte. Souhlasím, je to komplikované a poněkud … zvláštní. Ale pokud chcete eliminovat spory s úředníky a dokazování kdy a jak jste zahájili samostatnou výdělečnou činnost, je tento postup sázkou na jistotu.

Úskalími a zákruty přihlášení k dani, DPH, nemocenskému pojištění, EET, datové schránce a dalším důležitým formalitám vás provedeme zase příští úterý.

Tak směle do toho – a jestli máte dotazy, ptejte se, ptejte se! Pod článkem, na sociálních sítích… Jsme tu pro vás.

Autorka: Eliška Německá
Foto: Shutterstock

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

or

Log in with your credentials

Forgot your details?