Podle výzkumů trpí migrénou každý desátý člověk a ženy jsou k této nepříjemnosti náchylnější. Jak tedy pomoci – ať už sobě nebo své drahé polovičce – od bolestí? Mám pro vás 10 plus 1 účinných rad.

Není bolest hlavy jako bolest hlavy

Druhů bolestí hlavy je asi stejně mnoho jako druhů příčin, které je způsobují. Některé bolesti můžete hacknout mými domácími alternativami klasických medikamentů, u jiných se nevyhnete návštěvě lékaře. Zároveň sama nejsem lékař, takže i když vycházím z odborných zdrojů, věřím, že sami poznáte, kdy je správný čas přestat hledat na internetu a svěřit se do rukou někomu, kdo tyto problémy opravdu studoval.

Je také důležité odlišit si klasickou bolest hlavy od migrény. Klasická bolest je mnohem krátkodobější a objevuje se většinou ve svalech, kůži hlavy a na čele. Jednoduše máte hlavu jako ve svěráku, i když se ještě dokážete pohybovat a vykonávat své každodenní povinnosti. Opravdu silná bolest ale může být stejně ochromující jako právě migréna. Příznaky tohoto chronického onemocnění cév mozku vás budou trápit od několika hodin až po několik dní. Můžete se potýkat se závratěmi, nevolnostmi, návaly horka nebo naopak zimnicí apod. Vzhledem ke zvýšené citlivosti na světlo, zvuk a pachy vás může úplně vyřadit z běžného provozu, jelikož běžné léky většinou nezabírají.

Foto: Shutterstock

Uf, formálnější úvod máme za sebou, tak vzhůru na tipy! Aneb jak se vyhnout nemoci, která může velmi zásadně ovlivňovat váš každodenní život (bohužel v negativním smyslu). A těm, kteří na migrény netrpí, taktéž doporučuji si tento článek přečíst. Přece jen – raději problémům předcházejte, než byste je museli hasit v tom největším požáru.

Protijedy na nervový bolehlav

Pochopitelně vám teď nepředstavím zázračný lektvar, díky kterému by vás do pár sekund bolesti přešly. Napíšu ale pár tipů, které mohou pomoci jako prevence i záchrana.

RADA Č. 1: Dodržujte pitný režim   

  • Máme tady horké letní dny a ať už sedíme doma nebo sportujeme, zaručeně se díky vyšším stupňům také více potíme. Vašemu tělu tak mohou chybět vypocené minerály, které si můžete do těla dodat například tím, že si do vody přidáte trochu soli. Pokud jste fanouškem čajů, sáhněte po těch zklidňujících. Patří mezi ně třeba heřmánek. Na úporné bolesti použijte sušený popenec břečťanovitý.

RADA Č. 2: Pozvěte si do těla oxid dusnatý a prokrvte se 

  • Vsadím se, že vám teď běží hlavou něco jako „Cože? A jak to mám asi udělat?“ No, jednoduše – dejte si červenou řepu, dýňová semínka, rukolu nebo v létě tolik oblíbený meloun. Pomohou vám v těle k výrobě právě oxidu dusnatého. Můžete také zkusit nenáročný pohyb, dech čistě jen nosem nebo adaptogenní houbu reishi.

RADA Č. 3: Udělejte si doma laboratoř

  • Jako malí jsme si v koupelně často dělali svou malou laboratoř ze všech sprchových gelů a mýdel, které byly zrovna po ruce. Zavzpomínejte tak na své dětství a vyměňte mýdla za levanduli, meduňku, mátu, eukalyptus, růži, citron, rozmarýn, tymián nebo oregano. Vytvořte si z nich obklad, který vám uleví. Zároveň můžete péči o sebe doplnit o esenciální olej, ale pozor – s vůněmi to nepřehánějte! Olejíčkem si pak promasírujte spánky, kořen nosu a čelo (karvakrol v nich obsažený působí jako COX-2 inhibitor, tedy stejně jako například Ibalgin). Tlak v horní polovině těla může uvolnit i bylinná koupel s kapkou levandulového nebo mátového oleje.
Foto: Shutterstock

RADA Č. 4: Zklidněte svůj nervový systém  

  • Kolik z vás při bolesti hlavy myslí na to, že si nemůžete odpočinout, protože máte diář plný věcí, které musíte co nejdříve stihnout? Právě tohle smýšlení vám ale spíše přitíží. Je třeba se (alespoň na chvíli) zbavit stresu a napětí. Mými osobními tipy jsou jóga, červené brýle, ticho, tma, procházka v přírodě nebo delta vlny o frekvenci 1-2 Hz (do této hladiny se dostanete ve velmi hlubokém spánku nebo při meditaci), které uvolní nadměrnou kontrakci svalů hlavy.

RADA Č. 5: Investujte do budoucna 

  • Rada nad zlato, přísahám. Platí jak u běžných bolestí hlavy, tak i u migrén. Pravidelným podporováním vašeho těla chladovou terapií, meditací, kvalitní výživou a dostatkem pohybu a spánku můžete předejít další epizodě nezvladatelných bolestí.

Když vás stíhá migréna

I když pro migrény platí podobná doporučení jako pro klasické bolesti hlavy, velký rozdíl je v citlivosti na vnější stimuly – ale o tom už více u jednotlivých tipů. Ty zároveň platí pro běžné příčiny, jako jsou stres, nedostatečný pitný režim apod. Při závažných problémech se tím určitě neřiďte a rovnou kontaktujte svého lékaře.

RADA Č. 6: Spěte!

  • Nic mi na migrénu nezabírá tak, jako když se prospím tak dlouho, jak jen mé tělo potřebuje. Pokud máte ale neodkladné schůzky a povinnosti, pokuste se ulevit své hlavě alespoň pomocí červených brýlí. Zároveň se co nejméně hýbejte, procházka vám v tomto případě spíše přitíží, než uleví.

RADA Č. 7: Vsaďte na masáže, masti a akupunkturu 

  • Ulevte si promasírováním spánků, kořenu nosu a čela. Při slabším záchvatu můžete vyzkoušet mastičku s muškátovým ořechem, mentolem, kafrem a výtažkem reishi. Má chladivě-hřejivý efekt a zároveň by vám neměla vadit její vůně. Někdy je ale jednoduše i ona přespříliš, a tak poslouchejte své smysly. Alternativou může být třeba klasická koňská mast. Na bolest může zafungovat také správně provedená akupunktura.
Foto: Shutterstock

RADA Č. 8: Jídlo je lék 

  • Tenhle bod rozdělím na obecné a individuální doporučení. Mezi obecné potraviny, které pomáhají při migréně patří ty s vyšším obsahem hořčíku. Doporučuji celozrnné obiloviny, luštěniny, listovou zeleninu, dýňová semínka nebo para ořechy. Zároveň se vyhněte fermentovaným potravinám, které naopak skrze uvolněný histamin migrénu spouští. Zpracovaná a instantní jídla s glutamátem sodným také nejsou úplně tou nejlepší volbou (nejen při migréně). Dále už záleží na vás, jelikož každému funguje něco jiného. Zkuste ale omezit tučné pokrmy (kromě omega-3 mastných kyselin, ty důrazně doporučuji) a rostlinné oleje. Méně kvalitní tuky mohou díky zvýšené tvorbě estrogenů migrénu taktéž podporovat. Pokud jste zvyklí na každodenní dávku kofeinu, jeho vyřazení by mohlo pomoci. Naopak, pokud kávu běžně nepijete, mohla by vám pomoci od bolestí. Veškeré své strategie ale konzultujte s alergologem či jiným lékařem a nezapomeňte se zaměřit na péči o své střevo.

RADA Č. 9: Vsaďte na babské rady 

  • Už naše babičky vždy sahaly po bylinkách, a tak bychom to ani my neměli dělat jinak. Začnu doporučením čaje ze zázvoru (ten totiž podle mě zatočí s každým problémem od ucpaného záchodu po rozbitou pračku). Pomůže vám potlačit produkci prostaglandinů i nevolnost. Dalšími bylinami na léčbu migrény jsou třeba kopretina řimbaba nebo kořen devětsilu lékařského. Sáhnout můžete i po riboflavinu (vitaminu B2).

RADA Č. 10: Podpořte mitochondrie, ony podpoří vás 

  • Pokud dodáte šťávu svým symbiotickým bakteriím za pomoci terapie červeným světlem, pohybu, občasného přerušovaného půstu nebo snížení toxinové zátěže, ony vás dlouhodobě podpoří zpět. Pomoci si můžete například doplňky jako je resveratrol.

EXTRA RADA: Vnímejte spouštěč a snažte se mu vyhnout 

  • Jste nevyspalí nebo naopak přespaní, jste hodně ve stresu nebo zažíváte úzkosti? I když spouštěčů bolestí hlavy je opravdu hodně, mohou se některé z nich stále opakovat. Žijte v přítomnosti a všímejte si tak více svých aktivit během dne, protože až přijde bolest znovu, budete už možná vědět, čemu se příště vyhnout.

PS: Pokud čekáte miminko nebo jste kojící žena, rozhodně se nechte vyšetřit, zda nejde o ukazatel jiného zdravotního problému.

Autor: Kristýna Zezulová
Foto: Shutterstock

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

or

Log in with your credentials

Forgot your details?