Dokážete si představit, že řeknete šéfovi: „Příští týden si beru na dva dny volno. Mám menses a chci být zdravá, takže budu odpočívat, hodnotit minulý měsíc a připravovat se na další. Ten další týden bychom si pak sedli na plánování nové kampaně pro produkt. Jak víte, to mi to půjde nejlépe.“ Šílený nesmysl? Ani ne.

Biohacking podle menstruace?

Nebo – co takhle plánování rozvrhu služeb v restauraci tak, aby si kolegyně mohly při menstruaci odpočinout, být doma zachumlané do deky, a naopak sloužily dlouhé směny ve druhé polovině svého měsíčního cyklu, kdy bude jejich výkonnost v praktických otázkách zdaleka největší?

Realističnost a výhodnost tohoto přístupu, který z vás udělá výkonnější ženu nejen v práci, potvrzují nejnovějších vědecké poznatky a praxe moha podnikatelů třeba v USA.

Indiánky ženské potíže neznaly – znaly měsíční stan

V podstatě jde ale o tisíce let starou metodu. Už indiánky znaly „Měsíční stan“. Do něj odcházely po dobu své periody. Celou dobu nemusely nosit vodu a dřevo, a tak dále. Zabývaly se třeba tvorbou korálkových šperků a povídáním s babičkami.

Rozhodně neběhaly či netrénovaly, nevstávaly ráno časně, a těžko bychom zaslechly: „Ano, náčelníku, hodím do sebe dva Ibalginy, aby mě nebolelo břicho, a mažu do práce!“ Menstruační bolesti a „ženské potíže“, mimochodem, vůbec neznaly.

Ženský cyklus není tabu

Střih. V naší „moderní“ době jsme stále ještě zvyklé – aspoň od generace třicátnic věkově výše – brát ženský cyklus jako ohavné tabu. V lepším případě přítěž.
Samozřejmě jsme teoreticky snad skoro všechny pro ženskou sílu, přitom ale vlastně žijeme podle mužských pravidel.

Maximálně zkoumáme, jak co nejlépe cyklus potlačit – abychom neměly bolesti při menses, aby nebolela hlava, abychom neměly PMS, aby nám neklesala výkonnost, abychom mohly jet jako muži. Lineárně.

Jak řídit své tělo během cyklu

Jenže ženy jsou bytosti cyklické. Náš organismus i mozek fungují v rytmu plus mínus dvaceti devíti dnů a řídí je uvolňování ženských hormonů, především estrogenu a progesteronu, luteinizačního hormonu a některých dalších.

Do velké míry to platí i o ženách, které už prošly menopauzou, nebo o těch, které své tělo řídí umělými hormony ženské antikoncepce.

První, folikulární fáze

trvá zhruba deset až čtrnáct dní a začíná se začátkem menstruace. Většinou ji ale cítíme, až když krvácení skončí. Hladiny hormonů postupně rostou. Máme hodně energie, jsme kreativní, otevřené novým nápadům a přístupům. Je to fáze, kdy by naší strategií mělo být plánovat, snít, stanovit si plány, cestovat. Ale také cvičit silové sporty.

Ve fázi ovulace

…která trvá zhruba dva dny, jsme zase extrémně komunikativní, ba neodolatelné, skvěle tančíme a bavíme se.

Třetí fáze cyklu

…je – díkybohu – nejdelší a trvá vlastně do začátku dalšího cyklu. V ní hladiny ženských hormonů klesají. Jsme výkonné, připravené dotahovat plány, uzavírat smlouvy, jednodušeji se soustředíme. Jdou nám vytrvalostní disciplíny. Jsme „jako chlapi“. Nebo radši jinak: jsme čarodějky. Dokážeme se vším kouzlit.

Ve fázi menstruace

…je potom čas naslouchat intuici. Zpomalit. Delegovat práci na kolegy. Dát prostor vlastnímu tělu a hodně odpočívat.

Dnes sice nemáme měsíční stany, ale máme vědecké studie, které nám říkají, že bychom je měly zavést. Tak co – jste pro? Dejte nám vědět v komentářích!

Autorka: Erika Hájková
Foto: Shutterstock.

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

or

Log in with your credentials

Forgot your details?