Stává se vám často, že zapomenete na něco důležitého? Nebo že se nemůžete během dne soustředit a místo přívalu energie cítíte jen narůstající únavu? Pak si pojďte společně s námi projít šest kroků, které můžete udělat už dnes pro to, aby se už nic podobného neopakovalo!

1. krok: dbejte na dostatek pitného režimu

Mnoho lidí pije až ve chvíli, kdy je začne bolet hlava nebo si uvědomí, že neměli od rána ještě ani mililitr tekutiny. A to je velká chyba, které se můžete vyvarovat už pár minut po probuzení! Stačí si nachystat sklenici na noční stolek nebo do kuchyně a vypít ji ještě před ochodem z domu. Nejen, že vám pomůže nastartovat metabolismus, ale pomáhá také účinně bojovat s únavou!

V průběhu celého dne byste pak měli vypít hned několik litrů, konkrétněji cca 30-45 ml na kilogram tělesné hmotnosti. Zároveň je důležité, aby se jednalo primárně o vodu nebo neslazený kvalitní čaj, nikoli perlivé limonády. Pokud na pitný režim neustále zapomínáte, noste si jednoduše menší láhev, kterou budete pravidelně doplňovat, všude s sebou!

2. krok: zaměřte se na složení svého talíře

Druhou věcí, kterou pro sebe můžete udělat, je, že se zaměříte na to, co jíte. Dostatek základních živin i energie, kterou přijmete z jídla, má totiž obrovský vliv právě na mozek i jeho funkce. Pokud tělu nedodáte vše potřebné, budete se cítit unavení a vaše pozornost bude rapidně klesat.

Mezi potraviny podporující soustředění i paměť se řadí zejména hořká čokoláda, ořechy, vejce, borůvky, ryby, kurkuma, brokolice nebo dýňová semínka. Tak je nezapomeňte zařadit! Zároveň je důležité jíst pestře a pravidelně, což znamená rozložení kalorického příjmu do několika menších porcí během celého dne, nikoli koncentrace do jedné obrovské porce, kterou sníte, když přijdete z práce.

Pokud byste své tělo chtěli podpořit ještě o něco více, můžete zařadit také vitamíny na zlepšení paměti a soustředění, mezi které se řadí zejména ženšen podporující výkonnost a koncentraci, ginkgo biloba, která má vliv na kognitivní funkce nebo rhodiola rosea podporující správnou činnost nervového systému.

3. krok: zařaďte jakoukoli pohybovou aktivitu

Třetím krokem je smíření se s faktem, že jednoduše nemůžete být neustále v práci. Potřebujete také čas pro sebe, díky kterému se odreagujete nejen vy, ale hlavně váš mozek. A právě aktivní odpočinek je ideální variantou, při které přijdete na jiné myšlenky. Nemusíte přitom podat ten nejlepší sportovní výkon, stačí se projít do lesa nebo do města pro kávu, jít si zaplavat nebo chvíli jezdit na kole. Uvidíte, že s čistou hlavou vám půjde plnění úkolů mnohem lépe a jako bonus se vám bude večer skvěle usínat!

4. krok: udělejte si kolem sebe pořádek

Ještě, než se ale k samotnému spánku dostaneme, je důležité najít si pár minut a udělat si během nich kolem sebe pořádek. To proto, abyste se ráno mohli vzbudit do uklizeného a uspořádaného prostoru, který vám pomůže mít pořádek i ve vaší hlavě. Však řekněte sami – kde se vám bude lépe soustředit? V bytě plném papírů a neumytého nádobí nebo tam, kde je čisto a vy tak můžete plnou pozornost věnovat práci a nedokončeným úkolům?

5. krok: trénujte svůj mozek

Kromě fyzického tréninku byste (v ideálním případě) měli zařadit na pár minut denně i ten mentální. Dobrou zprávou je, že vůbec nebolí! Stačí vytáhnout hádanky, sudoku nebo křížovky a luštit a hádat jako za starých časů. Každá minuta této činnosti se totiž do kognitivního tréninku počítá!

6. krok: nezapomeňte na spánkovou hygienu

A po tom všem už si stačí na konci dne užít jen zasloužený odpočinek. Jen nezapomínejte na to, že i on má svá pravidla, která vedou k jeho větší kvalitě a tím i ke zlepšení paměti a soustředění. Mluvíme hlavně o pravidelnosti ­– to znamená chodit spát i vstávat přibližně ve stejnou dobu, přičemž by se čas odpočinku měl pohybovat mezi 7 a 9 hodinami. Také je vhodné mít v ložnici spíše nižší teplotu nebo alespoň před spaním vyvětrat. A pokud chcete svůj spánek úplně vyšperkovat, vyhněte se večernímu přejídání, sklenkám alkoholu nebo světlu z mobilů a televizí. Raději si povídejte s partnerem o vašem dni nebo si přečtěte oblíbenou knihu!

Zdroj odborných informací: Systers.bio, Magistra.cz, GymBeam, Brainmarket, Aktin

Foto: Shutterstock

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

or

Log in with your credentials

Forgot your details?